podleza

ROCK ON JAMZ! Rock Rock On ! www.facebook.com/rockonjamz www.instagram.com/rock.on.jamz www.twitter.com/ROCKONJAMZ

неделя, 19 септември 2010 г.

REST IN PEACE GRANDMASTER ROC RAIDA!

Днес се навършва една година от смъртта на още един от пионерите на Хип Хоп Културата. На 19 Семтември 2009 ни напусна Grandmaster Roc Raida вследствие от злополука в смесените бойни изкуства, които е практикувал последните няколко години. Макар и запомнен с неговия весел характер, Roc Raida беше новатор и главорез в DJ "битките", известен още със своята гъвкавост и акробатични "кътове".
"Raida беше от тези "батъл" DJ, чието име ще устои теста на времето." DJ Rob Swift (X-ecutioners)
DJ Roc Raida, син на Mean Machine (Sugar Hill Records) се зарибява по Диджейинга още през 80-те на 10 годишна възраст под влиянието на неговия баща и Grandmaster Flash. В късните години на 80-те става член на Нюйоркското крю X-ecutioners, а през 90те е многократен шампион на DJ битки като DMC World и ITF, които изстрелват началото на неговата близо 20 годишна кариера. Докато 90те години Сан Франциско е като Мека за "скречинг" и "търнтейбълизъм", Roc Raida и X-ecutioners поставят убеждението, че източното крайбрежие и Ню Йорк ще представят изкуството на Диджейинга. С времето той става "Източния" еквивалент на Qbert и допринася със "скил" в много класически албуми като O.C. - Word...Life, Big Pun - Capital Punishment, Immortal Technique - Revolutionary 1 & 2, като продуцент оставя зад гърба си работа с многобройните членове на D.I.T.C., Smif N' Wessun,The Jungle Brothers, De La Soul, Leftfield, Macy Gray, The Artifacts, Sadat X, Mad Skillz и др. В средата на 90-те той е и DJ на MF Grimm, когато и двамата са още в началото на кариерите си, а последните няколко години става live DJ на Busta Rhymes. Миналата година Raida получава титлата "Grandmaster" от легенди на Хип Хоп-а, сред които са Kool Herc и Grand Wizard. Интервю с Roc Raida от United DJ Mixing School: Какво и кой те вдъхнови да станеш DJ ?
Roc Raida: DJ каквито са Steve D Sean Fee и Grandmaster Flash ме вдъхновиха много.
Как се събрахте с X Men ?
Roc Raida: Аз, Steve D и Sean Fee се запознахме на Superman Battles. След това към нас се присъединиха други DJ като Rob Swift и Sinister отново по същия начин.
Колко DJ сте в X Men ?
Roc Raida: Общо сме 11, но 4-ма сме тези, които продължаваме да ходим по "батъли" и да се занимаваме.
Какво мислиш за разликата между DMC формата за батъл (6 минути) и I.T.F. формата (90 секунди)?
Roc Raida: Зависи от това, което искаш да покажеш. Ако искаш батъл едно в едно или пък искаш да покажеш един куп неща в I.T.F. можеш да избираш с кой "сет" да правиш батъл към кой DJ и по този начин става яко. DMC е една голяма битка, но аз смятам че се комерсиализара твърде много.
Триковете с тялото се използват в DJ битките, за да забавляват публиката. Някои DJ не одобряват това и са на мнение, че по-малко трябва да се залага на визуализацията. Какво е твоето мнение по въпроса?
Roc Raida: Смятам, че един DJ трябва да може да прави всичко и на място. Трикове с тялото, "скречинг", да пуска правилно в клуб, трябва да правиш всичко и да не се ограничаваш! Ако не правиш някои неща като трикове с тялото например, това е твоето слабо място.
Какъв е твоят Топ 5 за DJ?
Roc Raida: Synister, Q Bert, Short Cut, Total Eclipse и Cash Money.
А Топ 5 парчета?
Roc Raida: Brooklyn Zoo, Mardi Gra, Fusion Beats, Dance to the drummers beat и Peter piper.
Интервю с DJ Rob Swift: Как и кога се запознахте с Roc Raida?
DJ Rob Swift: Срещнах Raida през 1991 на регионалните битки на East Coast DMC. Всъщност това беше първото състезание, на което се явих заедно с Dr. Butcher, който ме подготвяше за съзтезанието и който също така вече беше работил с МС-та като Kool G Rap и Akineyele. Случи се така, че аз трябваше да вляза в конкуренция със всички членове на X-Men (тогава) и това, което намерих за интересно за Raida беше, че всеки в предварителната битка, всички X-Men вдигаха толкова шум, обръщаха голямо внимание един на друг, смееха се, шегуваха се..., а той беше толкова сдържан. Помня, че той беше най-тихият от всички. Това наистина ме заинтригува, той се открояваше по този начин. И тогава когато, той отиде на сцената, за да представи уменията си, тогава все едно излезе друго лице, друг човек. От този тих човек, който не привлича никакво внимание към себе си се превърна в абсолютен звяр зад грамофона. Това беше нещото за Raida, което отначало ме "удари" най-силно.
От технична гледна точка, кое беше нещото което те впечатли в уменията му?
DJ Rob Swift: На първо място, когато Raida се подготвяше и упражняваше в домът си, той беше с наистина лошо оборудване. Имаше грамофони, които бяха направо "belt driven". "Belt driven" грамофони означава наистина много лоши грамофони, особено за DJ като нас, които наистина "манипулират" грамофоните и правят какво ли не с тях. В такъв случай се нуждаеш от наистина силни и издържливи грамофони, а неговите не бяха такива. Вие знаете, Raida израстна с проектите си, а той наистина не беше човек израстнал със сребърна лъжица в устата си, така че нямаше пари, с които да инвестира в хубави грамофони. И ти го гледаш с тези шитави грамофони и един "сбъркан" миксер, пред които той не поддава и ги използва сякаш са най-добрите. Това беше нещо, което наистина ми повлия. Той работеше с това, което имаше и правеше най-доброто с него. За тези неща , той почти не правеше разлика. Предполагам, че той просто беше една развиваща се личност и това беше начина му на посвещаване и целенасоченост. Можете да го сложите на най-гадния чифт грамофони и той ще намери начин да звучат сякаш са много добри.
Какво влияние мислиш, че имаше той в DJ средите?
DJ Rob Swift: Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Не мисля, че му беше необходимо огромното влияние, което имаше, защото той беше по-резервиран. Наистина не мисля, че той е последвал пътя , казвайки си "Аз ще влияя на хората". Той не изпитваше необходимост от това, не беше такъв тип човик. Той просто обичаше Диджейинга. Той обичаше да е зад грамофоните независимо дали беше пред публика, в стаята си или работеше по песен или пък просто правеше скречове за хората, просто обичаше прави това. Смятам, че влиянието, което се въртеше около неговата страст бяха "батълите". Raida беше от тези "батъл" DJ, чието име ще устои теста на времето. Хората винаги ще се учат от него в своите упражнения за шампионата. Също като с боксирането, ако искаш да станеш добър боксьор, шампион, ти ще се учиш от това което Мухамед Али е направил, от това което Майк Тайсън е направил, от това което са паоставили шампионите преди теб. В този ред на мисли, ако искаш да бъдеш шампион, ти трябва да се учиш от това което е направил DJ Roc Raida. Стилът му беше много добър във всяка една страна на битките, защото той беше толкова "наперен", правеше всичко с такава лекота, че да го гледаш беше наистина забавно. Беше толкова бърз и внимателен и го правеше, сякаш това не му костваше никакви усилия. След като Raida ни напусна, аз се опитвах да правя съчетанията, които използваше или поне да ги докарам подобно на това, което той правеше. Всъщност аз знам, че немога да ги направя толкова добре както само той можеше, защото той беше толкова гъвкав. Беше като акробат зад грамофоните. Това определено беше най-влиятелното нещо за него, сподобността му да разбие всеки "батъл".
Как триковете с тялото станаха част от Диджейинга?
DJ Rob Swift: Ние се учехме се от DJ преди нас, които вече имаха име на "батъл" сцената. Хора като Cash Money, Aladdin, DJ Scratch, Steve D, Cutmaster Swift това бяха някои от имената, които определено ни влияеха. Това бяха все DJ от поколението преди нас. Те правеха неща, които звучаха наистина фънки и скърцането им беше наистина "болно", използваха части от тялото си или си завъртаха, така че да наваксат темпото на трака. Това са хора, от които можеш да се научиш на толкова много неща, а след това и да ги надградиш. Така, че ако Raida видеше нов трик, като например някой да се завърта докато пуска “rock the bells… rock the bells,” той го правеше и се стремеше не само да се завърта и да я улавя, а и да вкарва фразата в ритъм. Така той се научи докато пуска да прави едновременно и трикове и това не само звучеше, но и изглеждаше добре. Това беше едно от нещата, които Raida започна да прави, когато видеше някой як трик той го правеше още по-добре като добавяше към него от своите умения. Никой от нас нямаше да е толкова добър в диджейинга, ако не гледаше от хора като Grandwizard Theodore и Grandmaster Flash. Научаваш нещо, а после се развиваш върху него. Така, че да мисля, че Raida винаги ще бъде помнен с начина, по който изглеждаше докато пускаше, правеше го сякаш е толкова лесно. Беше невероятен!
В по-личен план, имаш ли някакви спомени, които открояват времето прекарано с него?
DJ Rob Swift: Едно нещо със сигурност винаги ще помня за него, и това е ,че той винаги се грижеше за нас и ни обичаше. Много обичаше да пътува, и това не винаги беше свързано с участия или необходимост да вижда различни части на света. Мисля, че той просто обичаше да споделя пътуването с нас, да спираме и да се храним заедно, да се забавляваме заедно или да гледаме филми на последните седалки в автобуса. Той се наслаждаваше на тази страна от пътуването. Това беше едно от нещата които осъзнах за него след като ни напусна. Аз винаги бях този, които мрази пътуването. До ден днешен за мен е трудно да оставя дома и семейството си и да пътувам без да ме налегне носталгия. Но той се втурваше на минутата щом ставаше въпрос за пътуване, развълнуваше се и беше щастлив. Може би беше така, защото го приемаше като свободно време което да прекара с крюто си. По това време аз наистина не го разбирах, аз винаги реагирах: "О не, подяволите, пътуване, промоция на албума..", докато Raida идваше готов със всичките филми, които има и снаксове. Той просто обичаше да бъде на път. Аз неразбирах, кое му е толкова забавно на това да пътува вместо да си седи у дома, но предполагам, че в съзнанието си той се чувстваше като у дома си. Виждаше във всичко това нещо като продължение на семейството, тъй като ни беше приел така. Осъзнах това след като ни напусна.
Кой е любимита ти негова практика?
DJ Rob Swift: Супер много са, може би "“Peter Piper”", пускаше това парче толкова много, и начина по който го правеше беше толкова як. Ако някой случайно не е запознат с "“Peter Piper”", трябва задължително да го "чекне" в youtube. Когато Raida пострада и беше приет в болница аз започнах да включвам неговата практика за "“Peter Piper”" в сета си като почит към него. За съжаление, той почина около седмица и полувина по-късно, така че аз продължих да пускам този трак и ще подържам съчетанието му живо. Всички ние ще правим това, като включваме най-доброто от него в сетовете си, защото това е всичко което ни остави. Той не може да е тук физически и да ги поставя, но ние ще го правим за него. Той не може да бъде тук, но неговото наследство винаги ще бъде. Това, с което Roc Raida допринесе за Диджейинга никога няма да умре! Ако има нещо, което той е трябвало да продължи, ще го направи чрез нас!
Интервю с MF Grimm Кога се запознахте с Raida?
MF Grimm: Запознахме се още като тийнейджъри. Запознах се с него чрез Lord Sear, с който съм израснал. Тогава исках да си намеря DJ, казах му: "Трябва ми най-добрия DJ на света" и той ми отговори: "Тогава трябва да срещнеш Roc Raida." И ето как се събрахме. Аз трябваше да имам битка, за да бъда МС на Raida, не беше като да се разходиш в парка, а като приятелство за цял живот. Ние бяхме малки и знаехме, че сме най-добрите в това което правим. Той беше брат за мен, беше повече от музиката, тя просто беше това което ни свързва.
Какво мислиш за него като DJ?
MF Grimm: Той беше във X-Men по това време заедно със Steve D, Dr. Butcher, Sean C и Rob Swift. Това време беше велико. Беше неописуемо да бъдеш в неговия дом около него и семейството му във времето, в което беше млад и да ставаш свидетел на това, на което щеше да стане свидетел цял свят. Всеки, който познава и е познавал Raida знае, че той винаги и бил най-добрия в това което е искал да бъде.
Как би описал личността му?
MF Grimm: Raida е едно от най-приятните същества, които някога съм познавал. Независимо от всичко той винаги можеше да ме накара да се разсмея. Двамата бяхме големи шегаджии. Всеки ще каже, че неговото присъствие винаги е забавлявало. Като личност обаче Raida винаги е бил много скромен.
Какви са спомените, които са ти останали от него?
MF Grimm: Толкова са много. Един, за който се сещам в момента е, че имахме шоу заедно и това беше всъщност първото ни шоу заедно извън Ню Йорк. Направихме Jack The Rapper в Атланта и там бяха Dogg Pound, 2Рас, Run DMC и доколкото си спомням Whodini. Fatman Scoop беше заедно с нас и никой не знаеше кои сме, просто отидохме там, аз рапирах и ги накарах да разберат какво може Raida. Никога няма да забравя как реагираха всички когато го видяха какво прави зад грамофоните, направо ги разцепи. За тях беше като един нов свят. Никога няма да забравя това негово представяне в Атланта.
Как направихте група заедно?
MF Grimm: Аз бях МС-то, с което Raida се чувстваше равностоен. Не знам дали знаете, но аз бях прострелян и останах парализиран, така че той трябваше да продължи това, което прави без мен. Тогава беше около Lord Finesse, D.I.T.C и много други, с които стана още по-добър в работата си.
Имаш ли против да разкажеш как реагира Raida когато те простреляха?
MF Grimm: Той е част от причината да преодолея всичко това. Тогава той трябваше да се яви и да спечели DMC и го направи и запази стремежа си. Винаги съм чувствал, че всичко което той прави, го прави и за двама ни и обратното всичко, което аз правя, го правя за двама ни. Никога не сме спирали да бъдем група, ние сме група все още и това ще бъде завинаги. Винаги много съм се гордял със всичко, което постига и прави, той е повлиял и ще продължи да вдъхновява DJ и МС-та, които ще продължат да развиват себе си със знанието, което имат от него. Имам в предвид, че можете да напишете името му в youtube и там ще видите как той се опитва да показва и учи хората на това, което може. Как да не се чувстваш благословен да бъдеш около човек като него? Как се почувства когато разбра, че Roc Raida е починал?
MF Grimm: Той е Grandmaster Roc Raida, неговата енергия не може да бъде разрушена. Той е все още тук и ще бъде. Това е всичко, което мога да споделя. Въпроса е твърде личен за мен, така че ще го пропусна. Моята реакция е, че той е все още тук. За тези, които все още сте нямали честта да знаете за него потърсете в youtube, Grandmaster Roc Raida наистина показва и учи какво е да си близо до най-чистата форма на хип хопа.
DJ Roc Raida & DJ The Boy - Tales from the flip level 2 - next stop brooklyn - 1999 DJ Roc Raida - Crossfaderz: A Turntablist's Throwdown 2000 DJ Roc Raida - One Too Many 2008 X-ecutioners - Built From Scratch X-ecutioners - Murder The Classix X-ecutioners - Revolutions X-ecutioners - X-pressions DJ Premier Tribute to Grandmaster Roc Raida Със своята харизма и "скил" зад грамофоните, Roc Raida беше всичко, което трябва да въплащава един Хип Хоп DJ. REST IN PEACE!

Няма коментари:

Публикуване на коментар