podleza

ROCK ON JAMZ! Rock Rock On ! www.facebook.com/rockonjamz www.instagram.com/rock.on.jamz www.twitter.com/ROCKONJAMZ

петък, 20 април 2012 г.

Happy B-Day Afrika Bambaataa & Kool Herc!



Вчера беше денят, в който Хип Хопа губи един от най-силните си посланници в лицето на Guru, чиито послание и наследство оставят наистина значим принос към културата. Въпреки загубата на 19 Април ние не честваме смъртта, а живота и приноса на голямото МС. Още един повод за почит към делото на друга легенда и пионер е рожденият ден на Afrika Bambaataa, който е на същата дата.

Има толкова много неща, които могат да се споменат по отношение на Afrika Bambaataa и по тази причина винаги е трудно да се вземе в предвид точно определен момент от делото и живота му. Същото се отнася и за DJ Kool Herc, който имаше рожден ден в понеделник на 16 Април. Интересен факт за Kool Herc е това, че той е бил спортист и получава прякора си Herc за кратко от Hercules заради неговата височина и мускулесто телосложение. Освен това той е обвързан и с друг елемент от културата като част от графити крюто Ex Vandals. Хип Хоп обществото свързва още една значима дата с името му, а именно денят в който честваме рожденият ден на Хип Хопа на 11 Август от 1973-та година насам.






Когато става на въпрос за Afrika Bambaataa е важно да се отбележи, че той е много известен в Бронкс много преди да докосне грамофоните. Неговата популярност тръгва като лидер на банда и то не коя да е, а една от най-известните банди на Ню Йорк за онези години - Black Spades. Независимо от това Bambaataa винаги е бил много запознат с музикалната култура и движенията й. Стратегиите, които той започва да прилага към противниците са вдъхновени от използваните тактики от лидерите на племето Зулу от Южна Африка.

Не след дълго Afrika Bambaataa обръща вниманието си към Хип Хопа като нововъзникваща култура след като един от неговите най-близки приятели Soulski е бил прострелян и убит от полицията Pelham Bay от Бронкс. Много често Bambaataa споменава за тези проблеми, които Black Spades започват да имат с местната полиция, в резултат на които приятеля му умира. Точно по това време той създава първата си група наречена Organization, която по-късно става Mighty Zulu Nation. Bambaataa обяснява, че използва Zulu като философия, която да пренасочи енергията на бандите към музиката. С времето тази идея и философия започва да живее до момента, в който ДиДжеийнга и хип хоп джамовете се превръщат в основна цел на Mighty Zulu Nation, в момента по-известни като Universal Zulu Nation. В последствие Afrika Bambaataa става известен като "Master of Records" и до ден днешен се гордее с приноса си като го обяснава като брейк бийта на бъдещето.



Happy B-Day Afrika Bambaataa & Kool Herc!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар