podleza

ROCK ON JAMZ! Rock Rock On ! www.facebook.com/rockonjamz www.instagram.com/rock.on.jamz www.twitter.com/ROCKONJAMZ

неделя, 17 юни 2012 г.

Rest In Power I.G. Off & Stay High 149




Тази седмица нашето общество изгуби още един от своите членове. Много от вас може да не са запознати с I.G. Off (I.G. Off & Hazadous), но той беше изключително изразително МС. Един човек, който определено беше посветил живота си на Хип Хопа. МС-то, което разтърси Nuyorican Poets Cafe сред всички местни главорези в местния свободен стил. Може да сте срещали участието му, с няколко доста стабилни пости в Beyond Real Recordings заедно със DJ Spinna. Неговият римов парньор по това време Hazadous съшо беше много силен. Умението на I.G. Off беше признато и сравнявано в Хип Хоп средите с това, на което са способни МС-та като Supernatural или пък Craig G.
За справка гледайте "Hip Hop: A Tale From The Hood", един документален филм фокусиран върху I.G. Off & Haz.






DJ Eclipse споделя, че през последните години I.G. е имал проблеми с врата и гръбначният стълб, които с времето се влошават. През 2007 година пиян шофьор го оставя парализиран от кръста надолу след инцидент. И сякаш това не е било достатъно лошо, през 2010 година МС-то претърпява още един инцидент, след който здравето му се влошава сериозно. Лекарите не успяват да открият алтернативно лечение, което да отнеме поне ежедневните болки които изпитва. Въпреки тежеста от всичко, I.G. не се е оплаквал и нищо не отделя МС-то от музиката и това да продължава да се изразява в нея.



На 12 Юни във вторник I.G. (Christopher McKenzie) постъпва в болница с влошено състояние. Преди да си отиде той успява да каже "Мога да победя..Мога да победя", "Готов съм да си отида".
Задължително е да обърнете внимание на наследството, което I.G. Off остави след себе си. Нека почетем живота на това талантливо МС! Нека си спомняме и за големите имена извън обсега на мейнстрийм арената, защото историята е склонна да ги пренебрегва .

REST IN POWER I.G. OFF!



Графити легендата Stay High 149 също ни напусна в началото тази седмица на 61 годишна възраст. Stay High 149 беше изключително важна фигура за развитието на графити елемента. Неговото творчество дава началото си още в края на 60-те носещо със себе си осезаемо ниво на иновативност в една епоха, в която неговото изкуство е още в ембрионален период. Неговите стилизирани подписи са емблематични вдъхновили поколения райтъри след него. Понякога е достигал приблизително до 100 влака на ден и нощ когато е имал възможност за по-големи парчета. Неговият “Smoker” таг е легендарен в средите и до ден днешен, като през ония години тага буди много подражатели и имитатори. През 73-та New York magazine пише статия за него и тогава за пръв път анонимното лице на Stay High бива показано. Това му коства лоша популярност тъй като скоро след това е арестуван. Интересно е да се отбележи, че арестуващия го служител по-късно го нарича "джентълмен". Преминавайки през различни тагове г-н Робъртс създава емблематичният “Voice of the Ghetto”, който се превръща в запазена марка на неговото творчество.



Има една книга на Sky Farrell и Chris Pape озаглавена Stay High 149. Chris “Freedom” Pape е посветен на графитите от 70-те години насам, не само като графити артист с много силни творби, а и като изследовател в областта. Той споделя много подробности от живота на Stay High 149, които всъщност не са били тайна за неговото поколение.
В средата на 70-те Stay High 149 се изгубва от графити арената и известно време никой не среща творбите му. Не е било тайна, че е имал проблеми с наркотиците и това е била основната причина за временното му оттеглане. Това се случва в един период, в който културата най-бързо и силно започва да се развива, но Stay High 149 познава и се води по най-добрият начин да живее и оцелява - чрез себе си. Chris Pape споделя , че доста късно е открил нещо много съществено за името на Stay High 149 - за това откъде всъщност идва псевдонима. Chris Pape разкрива, че според него името на графити артиста го прави голям майстор, но го прави и роб.
След затишието си и периодичните завръщания и оттегляния Stay High 149 излиза на арената отново за по-дълго през 2000 година. Историята е, че го прави след като се появява на откриването на галерия, където открил, че всичко което е направил с истинско удоволствие и забавление се е превърнало в "дойна крава", години по-късно. Когато хората се усетили, кой всъщност е тихият чернокож в стаята вълнението във въздуха започвало да се нагига. След този случай Stay High 149 започнал да продава свои скици, с което умението се превръща в оцеляване, което е повече от естествено. Това, което Stay High 149 ни остави е "Гласът на Гетото" - ярък, красив и изразителен.

http://www.stayhigh149.com/

stayhigh149.blogspot.com

Rest In Paint Wayne “Stay High 149″ Roberts!


Няма коментари:

Публикуване на коментар