podleza

ROCK ON JAMZ! Rock Rock On ! www.facebook.com/rockonjamz www.instagram.com/rock.on.jamz www.twitter.com/ROCKONJAMZ

сряда, 11 януари 2012 г.

Gil Scott Heron - "The Last Holiday"


Gil Scott Heron напусна материалния свят, но му остави съживяващо наследство с творбите и думите си. Един ексцентричен творец и активист, чийто име и дело винаги ще бъдат помнени със своя заряд, истина и революция.
"The Last Holiday" е книгата с мемоарите на Gil Scott, които излизат като елегична кулминация на неговият живот и кариера в музиката и литературата. Дори и човек да не знае, не е трудно да се досети, че литературата е била водещата страст на артиста. В музикалната му кариера, с която става по-известен ясно на преден план излиза като водещ елемент лириката, която веднага приковава вниманието на слушателя. Начина, по който Gil Scott Heron изразявя себе си и своето възприятие за живота е колкото искрен и емоционален, толкова и майсторски, поставящ артиста редом с едни от най-влиятелните имена в лириката и литературата за своето поколение.
Книгата разказва много лично живота на Gil Scott, който поема своя път през 40-те години в Чикаго, но и отразява като цяло живота в Америка през втората полувина на 20ти век. Много силно са споделени и топлите спомени за силните жени в живота му - неговите майка и баба, които по-късно оказват голямо влияние на личността му. Персоните и на двете жени имат електрическо присъствие във страниците.
Посмъртните мемоари на Gil Scott са свидетелсво за неговата независима личност като творец, за който няма такова положение, в което нещо да възпрепятсва изкуството да излезе на бял свят.
През 68-ма той напуска историческият колеж в Линкълн след първата си година, за да напише и издаде първият си роман “The Vulture” , който бива последван от сборника със стихове “Small Talk at 125th and Lenox”. “Small Talk at 125th and Lenox” излиза много скоро след като е бил завършен и не след дълго Gil Scott Heron издава албум носещ същото име.
Прозата на Gil Scott е напрегната и жива, извираща в унисон с емоциалността на твореца."The Last Holiday" завършва със сцени от пътя когато артиста е на турне заедно със Stevie Wonder през 80-те. До голяма степен красотата на тази книга се крие в това смирение и търпение към самият живот въпреки изглеждащата на пръв поглед избухлива личност на революционера и точно тук идва цялата същност и истина -
Революцията не бива да бъде избухлива и така нетърпеливо търсеща, а именно обратното нейната сила е ментална и уравновесена!

http://www.podleza.com/2011/05/rest-in-peace-gil-scott-heron.html
http://www.podleza.com/2011/07/gil-scott-heron-mix-mixed-by-double-k.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар