podleza

ROCK ON JAMZ! Rock Rock On ! www.facebook.com/rockonjamz www.instagram.com/rock.on.jamz www.twitter.com/ROCKONJAMZ

събота, 28 януари 2012 г.

Album Preview : The Roots - "Undun"

"Undun", 11ят студиен албум на The Roots започва така както и подсказва заглавието - обратен разказ, започващ с измислен герой носещ името Redford Stephens, който се събужда и открива, че е мъртъв. Албума представя различни етапи, които героя преоткрива в живота си, за да разбере какво точно го е довело смърт.

“I’ve lost a lot of sleep to dreams”

Генезисът на албума се усеща като в епизод на "The Twilight Zone" започващ със зловещ, отекващ но проницателен шум, който се излъчва още през първата минута, така както секва дълбок сън, от който се пробуждаш и започваш да осмисляш... и тук нахлува този фънки минор от сегмента "Sleep" придружен с разказа на Black Thought обсъждащ своя вътрешен конфликт пред себе си.

Що се отнася до гост стиховете в "Undun" може би най-голяма позиция представя Big K.R.I.T. в сегмента “Make My.” Честно казано не всички гост МСта в албума могат
да добавят съставката, която малцина владеят, съставка която не всеки може да износи сам на гърба си, но разбира се всеки допринася със своята поетична елегантност.
Black Thought отново разкрива своята философска натура в “One Time” -

“Not a thing I fear besides fear itself/ this is clearly a lesson learned for someone else/ Reach for the crown with thorns upon the shelf/ Cross upon my neck I been taught by stealth.”
По цветен контраст в албума поставят “Kool On” и " Otherside " където Bilal прави много силен соул припев, с който изнася парчето сред най-силните сегменти на "Undun".

Като цяло албумът е съдържателен откъм интензивни моменти на самоанализ и тежки интроспективни текстове подкрепени от елегантна жива апаратура поставяща този силен музикален акцент, с който носят всички произведения на The Roots. Групата продължава да държи на последователността в творчеството си и за пореден път доказват силната си позиция и влияние на сцената.

"На този етап от кариерата ни искаме да има обединяваща тема в творчеството ни. Албумите ни умишлено са къси, така че да могат да се слушат като непрекъсната поредица.
Като DJ, аз съм цар на плейлистите, но не искам албумите ни да се възприемат като плейлиста или микстейп в този смисъл. Искаме да разказвамe истории, които работят в рамките на албума, и искаме тези истории да бъдат нюансирани и полезни за хората.
Undun е историята на едно момче, което става престъпник, но не е роден престъпник. Той не е от новия, екзотичен примитивен контрабандист на оръжие, като героя на Тупак в "Juice" ... всъщност той е внимателен и не е нито жертва, нито герой. Просто едно хлапе, което започва да подрежда свeта си по най-подходящия начин за него в дадения момент ... В крайна сметка... всички ние не правим ли същото?" казва барабаниста и DJ на групата "Questlove".

Всъщност нека добавим, че "Undun" като цяло - идея и проект тече много гладко, истинско кинематографично изживяване, което отразява настроението на тази епоха.

Повече за албума и хората стоящи зад него http://www.discogs.com/Roots-Undun/release/3262843

Можеш да свалиш албума От ТУК и да го добавиш заслужено към колекцията си от ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар